Friday, 27 January 2012

Tips - Mencari Bahagia Yang Hakiki

Views


Salam sumer

Dah beberapa hari tak update blog...bila cuti lama ni biasa la...semalam masuk opis tapi mood tertinggal lagi kat kampung...huhuu nak blogwalking pun malas semacam je...

Hari ni sy nak share pula tips untuk mencari bahagia yang hakiki...ada ke yg tak suka hidup bahagia??? dah tentu sumer orang nak bahagia kan...tapi dapat ke bahagia yg di cari tu???

Ada sesetengah orang tu hidup di limpahi dengan kemewahan tapi tidak merasai nikmat kebahagiaan...ada juga yang hidup serba kekurangan tetapi hidup mereka dilimpahi dengan kebahagiaan...

Meh sini sape2 yg nak merasa nikmat bahagia yg hakiki ikut la tips2 ni:-

1. Matlamat hidup biar hanya kerana Allah

2. Jauhi dari membuat dosa

3. Melakukan perkara-perkara yg di suruh

4. Meninggalkan segala larangan

5. Keperluan fizikal & jasad di seimbangkan

6. Percaya bahawa segala-galanya telah di tentukan Tuhan

7.Sentiasa bersyukur kepada Allah


InsyaAllah jika kita berusaha untuk ke arah kebaikan Allah akan permudahkan jalannya...


Doa untuk memohon kebahagiaan

73.gif (2934 bytes)
74.gif (1047 bytes)

Ayat 73 dan 74 surah Ali-Imran


 "Dan janganlah kamu percaya melainkan kepada orang yang mengikuti agamamu. Katakanlah: "Sesungguhnya petunjuk yang harus diikuti ialah petunjuk Allah, dan janganlah kamu percaya bahwa akan diberikan seseorang seperti apa yang deiberikan kepadamu, dan jangan pula kamu percaya bahwa mereka akan mengalahkan hujahmu di sisi Tuhanmu." Katakanlah: "Sesungguhnya karunia itu di tangan Allah, Allah memberikan karuniaNya kepada siapa yang dikehendakiNya dan Allah maha luas karunianya lagi maha mengetahui. Allah memberikan rahmatnya iaitu berupa kenabian kepada siapa yang dikehendakiNya dan Allah mempunyai karunia yang besar."




p/s : Walaupun kita hidup susah kita kena redha dan perlu berusaha kerana Allah telah menetapkan rezeki untuk hamba-hambaNya.

11 comments:

  1. sama-samalah berusaha ke arah tu :)

    ReplyDelete
  2. nice sharing.. ^^

    jalan2 sambil klik nuff ^^

    ReplyDelete
  3. bukan susah nak capai tapi sumenya atas diri masing2 nak ke tak nak kan.marilah menuju ke arah hidup bahagia yang hakiki dan abadi.
    insya-ALLAH

    ReplyDelete
  4. insyaAllah...tepuk dada tnye slera:)

    ReplyDelete
  5. moga Allah permudahkan segala urusan kita di dunia & akhirat nnti...

    ReplyDelete
  6. tips yang bagus , boleh diamalkan selalu :)) btw i'm new here , alang2 dah masuk , saya follow terus je .

    ReplyDelete
  7. wah....suka blog yg macam ni...dpt blaja mcm2...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...