Friday, 30 December 2011

Happy New Year...Welcome 2012

Views








"SELAMAT TAHUN BARU"
MOGA TAHUN 2012 AKAN LEBIH BERMAKNA LAGI
TAHUN BARU SEMANGAT BARU

BABAI


p/s : post awal2 sbb 2 hari x online :)

Segmen Bloglist X-Change and Review Ur Blog By Kiz.Mari Join !

Views


Ni last segmen yg sy join untuk tahun ni...kita dah nak masuk tahun baru kan...nampak cam best je...2 in 1 rugi rasanya kalau x join...sebabnya boleh tambah lg kenalan di kalangan blogger2 yg ada...

Segmen Pertama




Segmen Kedua



Klik sini untuk join & lihat syarat-syarat penyertaannya.


Mari ramai-ramai join segmen ni ye ^-^

Tips Tambah Follower Blog

Views


Salam sumer
Hari ni sy nak kongsi tips tambahkan follower edisi sy punyer :) 
di sebabkan ada kawan2 yg tanya sy macamana boleh dapat follower yg ramai dalam masa yg singkat...
kat bawah ni antara pertanyaan2 tu...




Ekceli sy sendiri pun rasa x percaya macamana sy boleh dapat 1000++ follower dalam sebulan lebih berblog ni...Apa pun sy bersyukur dengan apa yg ada...
Korang nak tahu ekk apa tipsnya kan??? sy rasa sama je macam tips2 yg blogger lain pernah sharekan...tapi untuk tunaikan permintaan kawan2 sy sharekan juga di blog saya yg baru sebaya jagung ni :)

1. Pastikan Button Follow Berfungsi 

Sy rasa ini yg paling penting...kalau error camane nak follow...sesiapa yg malas nak tunggu terus tinggalkan je blog tu kan...Kalau tengok kat blog sy memang sy x letak button tu...yg ada cuma kotak 'Join this site'...ada yg sy nak follow klik kat button tapi x berfungsi...lagi pun kalau guna button,sy x nampak betul ke kita dah follow sebab x keluar gambar kita dalam kotak follower diorang...

2. Blogwalking

Macam sy ni baru berblog mana ada orang yg tahu tentang blog sy ni kan??? so kalau kita tak blogwalking memang x bertambah la follower kita...lain la hal dengan blogger yg dah pemes memes tu, x perlu blogwalking follower yg datang sendiri kan kan kan...ermmm bila dah terjah blog orang jangan lupa tinggalkan jejak kt shoutbox...kepada blogger baru macam sy ni rasanya wajib ada shoutbox ni tau...

3. Istilah I Follow U and Follow Me Back

Setengah orang nampak macam kita paksa orang follow kita je kan...tapi kita boleh gunakan ayat yang sopan sikit la...macam sy selalu tinggalkan jejak di shoutbox dengan ayat ni "sy follow sini, kalau sudi follow kembali ye"..hehee sopan ke ayat tu...

4. Jangan Kedekut Follow

Alang-alang kita dah terjah blog orang apa salahnya terus follow kan...kalau orang tu baik hati pasti dia akan follow kita balik...sy akan follow blog2 yg sy singgah & akan follow orang yang follow blog sy...so cepat2 la follow sy ekk...hehee ambik kesempatan betul tuan blog ni ^-^


5.Join Segmen

Kalau boleh join la segmen yg dapat menambahkan lagi follower...jangan la main rembat je join segmen tu...pastu sekali sekala join la segmen yg di buat oleh blogger2 pemes pasti akan dapat tempias nya walaupun sikit je tau...

6. Entry Blog

Kalau boleh hasilkan entry yg menarik & asli...yg ni bergantung pada individu...ada yg suka ada humour sikit dalam penulisan...ada yg suka baca hal2 agama...ada yg suka baca cerita cinta...haa sumer x sama citarasa kan...so hasilkan entry yg kreatif, bila diorang suka baca kompom diorang akan follow blog korang...

7. Promote Blog 

Haaa yg ni insyaAllah memang senang nak dapat follower...kat mana nak promote ekk??? korang join la group blogger kt facebook tu...kat situ bila kita letak link ada je yang akan tinggalkan link diorang untuk kita follow...tapi kena ingat jangan SPAM link tu tau...ni antara group yg boleh korang join:-



Heee rasanya cukup la kot...moga tips2 ni dapat membantu korang2 sumer ekk...
^-^Happy Blogging^-^



Thursday, 29 December 2011

Pencarian Blogger Aktif Oleh Mialiana.Com

Views




Salam sumer...
Sy nak bagitau ni sy join segmen dari Mialiana...korang2 pun meh la join sekali...sempat lagi ni, hari ni baru 29 Disember 2011...segmen ni berakhir pada 31 Disember 2011 jam 11.59 malam...apa lg tunggu weh...moh lerah :)


Pencarian Blogger Aktif
Pencarian Blogger Aktif oleh Mialiana.com
25/12/2011 hingga 31/12/2011



Syarat-syaratnya

1. Terbuka kepada semua blogger
2. Buat entri bertajuk Pencarian Blogger Aktif Oleh Mialiana.Com
3. Sila copy coding segmen ini...cari kat sini
4. War-warkan tentang penyertaan anda kepada pegunjung-pengunjung blog anda
5. Blog anda wajib ada shoutbox a.k.a kotak menjerit supaya senang nak tinggalkan jejak
6. Anda mestilah seorang yang selalu update blog dan yang rajin blogwalking
7. Setelah siap, letakkan URL entri tadi ke dalam ruangan komen kat sini

Ok tu je syarat-syaratnya
Nak join klik sini
Selamat bersegmen ye ^-^

Wednesday, 28 December 2011

Wordless Wednesday #1 - Ubat Hati

Views



Wednesday, 21 December 2011

Rahsia Yang Anda Tak Terfikir!!! Berhati2 Semasa Membeli Handphone

Views


Gambar sekadar hiasan sahaja

Salam sumer

Hari ni sy nak kongsi 1 rahsia...sy dapat pun dari kawan, so sy share la kat sini untuk pengetahuan kita bersama...kita sumer mesti ada handphone kan...bukan 1,2 ada yg sampai 3 sekali dia punya handphone...bukan saja2 nak cakap tapi pernah tengok sendiri tau...haaaa ramai skandal la tu...ishh ishh x baik buruk sangka kan...pikir positif je la ye...

Membebel lak sy ni kan rahsia x juga di share lg...sabar2...cuba korang tengok sini sini dulu pastu kalau ada hajat nak dapat kan boleh la ikut step rahsia yg akan dibongkarkan selepas ini...

Sila ikut step di bawah untuk mengetahui status keaslian buatan telefon bimbit anda.

Step 1 - taip *#06# akan keluar IMEI ( International Mobile Equipment Identity)

Step 2 - semak nombor IMEI telefon anda di kedudukan 7 & 8...contoh 358671017470473...

Step 3 - semak kedudukan ke 7 & 8...jika:-

13 dari Azerbaijan : Sangat Kurang Kualiti & Merbahaya
01 atau 02 atau 20 dari China : Kualiti Rendah
08 atau 80 dari Germany : Kualiti Sederhana
10 dari Finland : Terbaik
00 atau 03 atau 04 dari Kilang asal : Sangat Terbaik

Ok itu dia rahsianya...apa tunggu lg korang2...cer check telefon korang sekarang...pastu kepada yg berhajat tukar telefon baru tu al maklum aje la baru dapat bonus kan...pastikan check dulu keasliannya ye...jangan kita asyik kena tipu je kan...

Ok, sekian itu je...
Babai

p/s : kepada yg dah pernah tau rahsia ni anggap la ia sebagai reminder je ye :)

Tuesday, 20 December 2011

Wahhh!!! Macam Tak Percaya Dah Ada 1000 Followers :)

Views

"Cehhh baru 1000 macam la ramai sangat"...ada ke yg akan kata camtu bila tengok entry ni??? huhuu harap2 xdela kan...korang2 sumer kan baik hati :)

Sy punya blog berusia 1 bulan 11 hari...hehee ok la kot dah dapat 1000 followers kan...apa pun sy ucapkan ribuan terima kasih kepada korang2 yg sudi follow blog sy ni...jeng jeng jeng followers ke 1000 sy ialah Kak Nannie...terima kasih ye kak...lepas ni sape2 yg nak cari resepi masakan boleh la terjah blog akak ni...sebab banyak resepi yg akak ni kongsikan dalam blog beliau...bila dah jenguk tu follow la sekali ye :)




p/s : ada yg tanya mcmana boleh dpt followers ramai dalam masa sebulan je??? hehee insyaAllah sy akan kongsi tips edisi sy ye...tungguuuuu :)

Monday, 19 December 2011

Jom Berzikir - Amalan Zikir Harian

Views

Kehidupan kita di dunia fana ini adalah suatu persinggahan untuk kita menuju ke destinasi kehidupan yg abadi selama-lamanya...apakah bekalan kita sudah mencukupi untuk kita merasakan nikmatnya di alam itu nanti???...adakah sudah cukup kita mengingati Allah???jawapannyya hanya Dia & kita sahaja yg mengetahuinya...

Berzikir merupakan salah satu amalan yg membuatkan kita sentiasa mengingati Allah...selain itu ketenangan juga dapat dirasai dengan berzikir kerana ia merupakan agen pencuci hati kita...

Marilah sama2 kita topup amalan kita dengan Zikrullah...x rugi kita mengamalkan nya kerana kita akan mendapat kebaikan dari amalan ini...di sini sy sharekan bacaan zikir harian untuk kita amalkan setiap hari...




p/s : daripada dok topup kredit tepon je baik kita topup amalan kita pulakan dapat gak pahala :)

Friday, 16 December 2011

Sweet Couple :)

Views


Ehhh korang2 tengok ni cam x caye je kan Tun Dr. Siti Hasmah Mohd Ali sporting giler...leh possing gini ngan asben dia...suke suke suke tengok...Tun Dr. Mahathir Mohamad adalah seorang pemimpin yg sy kagumi hingga sekarang...Moga mereka di rahmati Allah selalu :)


Kredit to Oh! Media



Thursday, 15 December 2011

Cerita Lucu Suatu Ketika Dulu...Kesiaaaan Mak

Views

Alamakkk belum citer lg sy dah tergelak ni...hikhikhik...kenangan betul tau...korang nak tau x citernya???
hehee korang mesti pernah tengok Mentadak Mentadu kan??? sape2 yg x tau tu ni haa rupanya...


Sy memang takut @k@ geli dengan binatang ni...kan kat kaki dia tajam2...hehee bukan sy je takut, adik beradik yg lain pun sama je tau...nak di jadikan citer, satu hari tu Mentadak Mentadu ni masuk kat dalam rumah...dok terbang2 la dia kat dalam rumah...


Hihiii ape lg tuan2 dalam rumah yg sedang syok tengok tv ni pun bertempiaran la lari...dia terbang kat ruang tengah kitorang lari kat ruang depan...dia terbang kat ruang depan kitorang lari kat ruang tengah pulak...

Last2 jerit panggil "mak tolong la halau Mentadak Mentadu ni"...mak yg masa tu kat dapur datang la dengan penyapu lidi nya...kitorang adik beradik dah dok kat depan je sebab dia terbang masuk bilik lak...dengar la mak dok halau2 binatang tu dengan penyapu lidi...

Beberapa minit lepas tu mak datang kat ruang depan...yg lucunya tengok hanya baju je yg ada kat badan mak...kain batik dah xde...kitorang ni tanya la "nape mak, mana kain mak?" mak jawab "dia terbang kat kain mak,kibas2 sampai terlucut terus kain...ada melekat kt kain tu lg"...hehee kitorang yg dengar terus mengekek gelak...tambah pulak tengok mak x berkain...awww seksi you...nasib baik baju labuh sampai paras peha...gamat la bunyi gelak masa tu...kesian mak, kitorang punya pasal dia yang terkena camtu...


p/s: Mentadak Mentadu camane dot dot dot tido? hehe dulu2 mesti korang pn ade nyanyi camni kan :)

Wednesday, 14 December 2011

Pengembaraan Janin

Views

Salam sumer...

Sy rasa terkesan selepas tengok program Halaqah semalam...mengalir airmata apabila melihat video perkembangan janin yang di pertontonkan...kalau dah terlepas boleh tengok kat www.tonton.com.my...ianya membuatkan kita mengenang kembali asal kejadian manusia yg telah mengembara lebih 9 bulan di dalam kandungan ibu...InsyaAllah moga suatu masa nanti diberi rezeki oleh Allah untuk merasai sendiri pengalaman ini...

Marilah kita lihat video ini dengan mata hati beginilah pengembaraan kita satu ketika dahulu...




Hadiah terindah untuk para ibu
Renungan untuk para anak

Subhanallah
Maha besar engkau Ya Allah
Maha pencipta yg sempurna


Pernah suatu ketika dulu kakak sy berkata selepas merasai sendiri sakitnya waktu bersalin membuatkan mereka lebih menghargai mak...

Kita bagaimana pula??? adakah kita telah memberikan sepenuh perhatian kepada orang tua kita yg telah bertarung nyawa melahirkan kita???

Moga Allah merahmati semua ibu-ibu di dunia ini...Aminnn

Sy saaaaaaayang emak :)



p/s : Topik minggu hadapan dalam Halaqah   - "Bil Terakhir"...bukan bil untuk bayar benda ni @ yang ini tau :)


Tuesday, 13 December 2011

"Segmen - Nak Masuk Dalam Vlog Nizam Ijam"

Views

Sy nak join segmen lg...
tuan blog ni yg jemput...



Meh join ramai2 
klik kt sini


Sy tag :-

W.a.K.t.U @k@ M.a.S.a

Views

W.a.K.t.U akan terasa lambat bagi mereka yang MENUNGGU...
                 terlalu PANJANG bagi yang GELISAH...
dan
terlalu PENDEK  bagi yang BAHAGIA...
namun W.a.K.t.U adalah KEABADIAN bagi mereka yang mampu BERSYUKUR




TIME IS LIKE A RIVER

You cannot touch the same water twice,
because the flow that has passed
will never pass again...

(^_^) ENJOY EVERY MOMENT OF LIFE (^_^)


Friday, 9 December 2011

BEN ASHAARI TANYA KENAPA BLOG SAYA LAIN DARI YANG LAIN

Views





First time join segmen dari blogger yg dah agak 'basi' ni...ehehee bukan sy yg kata ye bro Ben sendiri yg mengaku...x caye ekkk??? kalau x caye tengok sini...haaa!! kan dia yg kata kan :) jangan marah ye bro nanti bakal anak yg lahir nanti ikut pangai ayah dia plak...hehee tapi sy doakan yg baik2 aje la untuk family bro ye...Aminnnn

Ehhh ehhh dah menyimpang dari tujuan sebenar ni...ya ampunnnn...ok2 BEN ASHAARI TANYA KENAPA BLOG SAYA LAIN DARI YANG LAIN?

Nape ekk??? ermmm malu sebenarnya dah le baru je buat blog nak kata lain dari yg lain tu tang mane ekk??? sy rasa blog sy ni lain sebab simple je...tak banyak benda alah yg gerak2 yg cam salji turun ke atau yg seangkatan dengannya la...bukan sy x nak letak benda2 gitu...cuma takut nanti blog lama nak loading, pastu orang x nak tunggu & blah cmtu je...huhuhu x mo2 kn...


Pasal entry plak sy share ape yg sy rasa nak share je...ada entry tips untuk kecantikan tengok kat sini...pastu ade info berkenaan dengan makna bacaan dalam solat klik sini...sy rasa entry2 macam tu boleh tarik minat untuk blogger lain jenguk blog sy ni...hehee mandai je ekk entah ye entah tidak :) 


Akhir sekali yg paling sy rasa bestnya, hari ni genap sebulan sy berblog dr 9/11/2011 - 9/12/2011 followers sy dah ada 600++...berkat usaha sendiri ikut tips2 dari blogger2 otai...terima kasih ye sumer...sy rasa ini je la kelainan blog sy ni...hehee harap2 sesuai la jawapan untuk segmen ni :)

Selamat bersegmen ye:)
Nak join klik sini
Babai

Thursday, 8 December 2011

Segmen Up Follower Dengan Sepantas Kilat

Views

Kali ni sy nak join segmen dari Cik Anys kita ni...Ape salahnya kan...leh jugak tambah kenalan di kalangan blogger2 & sekaligus up kan sikit kita punye follower sepantas kilat...ceewah cam tajuk segmen ni kan :)




Haa ape tunggu lg korang2 sumer...sy dah join...meh la join sekali!!!...'BELOM COBA, BELOM TAW !'
Kalu korang nak join sila klik sini ye.

S.e.L.a.M.a.T b.E.r.F.o.L.l.O.w M.o.L.l.O.w  :)

Meh Main Masak-Masak

Views

Salam sumer...
Aritu masa gi umah kakak terajin la plak dok kt dapur main masak2, so terhasil la kek batik ni...ehehee


Kek Batik


Meh sy nak kongsi resepi kek batik edisi sy punyer :)

Bahan-bahan

1 bungkus biskut marie (dipatah 2@3)
2 sudu besar butter
1/2 tin besar susu pekat
2 sudu besar serbuk milo
1/3 cawan air panas

Cara-cara

1) Masukkan butter ke dalam kuali - kacau hingga cair (gunakan api yg perlahan)

2) Masukkan pula susu pekat - kacau hingga rata

3) Masukkan serbuk milo - kacau lg 

4) Tuangkan air panas pula - kacau hingga sebati

5) Masukkan pula biskut marie ke dalam bahan td & kacau lg sehingga semuanya sebati 

6) Tutup api & alihkan adunan td ke dalam bekas / loyang yg telah disapu butter

7) Tekan adunan td dalam bekas sehingga padat - gunakan plastik untuk menekan adunan supaya x melekat di tangan

8) Akhir sekali simpan kek batik tu dalam peti sejuk (1-2 jam)


Ok simple je kan...pastu dah bleh makan...tp kan sy punye kek ni x sempat nk dok lama dalam peti ais...nak tau sbb ape???sebabnya anak2 buah dah x sabar2 nak makan...bagi je la kan...sy x makan banyak pun...bukan sebab x sedap tau...sebab jadi kenyang & suka tengok anak2 buah makan kek batik ni :)

Ok selamat mencuba ye 

Wednesday, 7 December 2011

Entry Di Hari Jadi Ku

Views

7/12/1980 - 7/12/2011...Syukur alhamdulillah masih dipanjangkan umur untuk menikmati keindahan bumi ciptaan Mu ya Allah...




Moga dengan pertambahan usia ku ini akan membuatkan diri ini menjadi lebih tabah dalam menjalani liku-liku kehidupan yang kadangkalanya  menguji kesabaran & keimanan...Ku mohon juga agar segala urusan ku di permudahkan & mendapat rahmat dari Mu Illahi...Amin




Kepada kawan2 doakan yang terbaik untuk diri sy ye :)





 
Selamat Hari Jadi Tuan Blog

Tuesday, 6 December 2011

Hasrat Tercapai...S.e.N.y.U.m

Views

Alhamdulillah...berkat usaha & mengikut tips2 yg di berikan oleh blogger2 otai akhirnya followers sy mencecah juga ke angka 500...sy memang menyimpan hasrat nak tengok blog ni dalam sebulan ada 500 followers...akhirnya dari 9/11/2011 mula berblog  hingga hari ini 6/12/2011 angka 500 dapat tercapai :)




Terima kasih di ucapkan kepada followers sy yg ke 500...jom kita jenguk blog AkuMad & follow beliau...kepada korang2 yg sudi follow blog sy ni pun sy ucapkan terima kasih ye...x lupa juga kepada CIK LYSSA di atas TIPS ini...korang2 pn cuba la ikut tips tu...hasilnya hari ni saja followers sy bertambah seramai 50++...

Tenkiu sumer :)

Monday, 5 December 2011

TQ Nuffnang...Sikit-Sikit Lama-Lama Jadi Bukit :)

Views

Salam sumer...

Alhamdulillah...aritu ada 3 kempen...tgk kt entry ni...kali ni makin bertambah kempen CPC dr nuffnang...pd blogger baru cam sy ni mamang harap kat kempen CPC je la kan...ape pun tenkiu ye korang2 yg sudi klik iklan kat dalam blog sy ni...orang kata sikit2 lama2 jd bukit kan :)





Nak harap dapat lebih lg dari nuffnang memang kena byk sabar la kan...followers pun ciput je...nak kena rajin kan diri lg la nampaknya ni...Ape pun syukur ini pun di kira rezeki jugak kan...Tenkiu nuffnang & korang2 yg baik hati :)

Friday, 2 December 2011

Contest Blog Paling OHseemm By Fatimah Azzarah

Views

Salam sumer...

Pagi ni bukak blog...jeling2 kt shoutbox ade lg yg tag sy...huhuu tenkiu tuan blog...kali ni pasal contest lak...ermmm alang2 dah kena tag tu apa salah cuba nasib plak kn kn?? ni contest pertama yg sy nak join by Fatimah Azzarah...sedap nama...ehh ehh bukan bodek tau:)




Nak join ni syarat-syaratnya :







2) Letak Entry Ini Dalam Post Blog Anda

3) Like Fanpage Fatimah Azzarah Blog

4) Letak Banner Dalam Post ( Wajib )

5) Tag 2 Orang Kawan Bloggers ( Pastikan Mereka Tahu )

6) Letak Entry Anda Di Komen

7) Pemilihan akan diadili oleh saya..

8) Tarikh tutup 31.12.2011



Sy dah ikut syarat-syaratnya tu...Ape ekk hadiah dia??? Meh kita intai beliau punye blog.
Jeng Jeng Jeng 2 orang yang sy tag :-

&


Selamat mencuba nasib :)
Babai





Thursday, 1 December 2011

Saya di Tag...Haaa Jawab Jangan Tak Jawab!!!

Views

First time sy di tag ni...ape pun sy ucapkan terima kasih kat tuan blog yg sudi tag sy ye :) sy jawab pertanyaan awak kt sini tau...



1. Pelajaran tertinggi anda (di mana, keputusan, sem berapa..kalu belajar lagi)
Bachelor of Economics (UUM)
lama dah grade tahun 2004

2. Cita2 masa kecil...sekarang tercapai x..
Ehehee cita2 masa besar pun x tercapai lg...ape dia ye...rasiaaaaa

3. Perkara gila2 yang pernah kamu buat
Alamakkk ade ke...xde kot sbb sy sopan2 aje...ececehh pasan je kan:)

4. Cinta pertama...macam mana boleh kenal??
Aisehhh malas plak nak ingat lg...jadikan kenangan je...x menjawab soalan betul sy ni kan...i'm sorry :)

5. Entry blog macam mana yang boleh tarik minat korang untuk baca (contoh: cerita peribadi ke, lawak ke, isu semasa,gosip)
Ermmm x kisah ape pn...tp biar la di akhir entry tu ade di selitkan peringatan, nasihat & yg seangkatan dengan nya la.

6. Kekurangan blog nur(jujr je..nur xkisah)
Sy tengok ok je cuma warna background kt post tu tukar kan bleh??sebabnya lama2 tengok berpinar mata...jujur dah ni tau:)

7. Kata dua untuk nur
Selamat berbelog...moga kita dpt manfaat bersama dr ape yg kita buat, baca & lihat.

Ok cik Nur...kerja sy dah berehh...tenkiu...hehee...

Disember Datang!!!

Views


Salam sumer....


Pejam celik pejam celik...ehh ehh takutnya klu pejam x celik2 kan...amalan x cukup lg ni...huhuuu...sambung citer blik...sekarang dah masuk bulan Disember...maknanya dah sampai ke penghujung tahun...adakah azam korang2 sumer dah tercapai untuk tahun 2011???ermmmm jwb dlm hati sudah ye :) klu ada yg x kesampaian lg, bawa la azam tu ke tahun 2012 plak ye...

Bulan Disember ni bulan mak sy lahirkan 2 orang anak...hehee kakak sy yang sulung lahir 24 Disember...pastu anak ke 5 a.k.a tuan punye blog ni plak lahir 7 Disember...pastu anak kakak no 3 plak lahir 3 Disember...ramai sgt ke kakak sy ek??? ada 4 orang je, 2 orang lg adik...7 beradik sumernya perempuan...huhuu sy x ada abang & adik lelaki...ada sesape x yg sudi jadi abang...sila angkat kaki & tangan ye :)

Apa pun bila sampainya bulan Disember ni bermakna umur kita akan berakhir & akan meningkat setahun lg di tahun hadapan (jika diberi kesempatan melihat dunia lg)...Moga dgn pertambahan umur nanti kita akan menjadi seorang yg lebih matang dalam melayari kehidupan...satu perkara yg perlu di ingati, kita hidup ni mencari keredhaan Illahi...andai hidup beribu tahun,klu tiada amalan tiada gunanya....renung2 kan lah....






Wednesday, 30 November 2011

Epy Besday Bro Ben...Turn Saya Plak Menghitung Hari

Views


Salam sumer :)

Entry ni sy buat khas untuk blogger Ben Ashaari sempena hari ulang tahunnya yg ke 35...beliau yg menjadi pencetus untuk sy berblog sebenarnya...sy ada nyatakan hal ini di dalam entry pertama sy...banyak manfaat yg boleh diperolehi dr blognya kerana beliau bukanlah seorang yg kedekut ilmu...banyak tips2 berguna yg boleh diikuti oleh blogger baru spt sy ni...

Di sini sy mengambil kesempatan mengucapkan selamat hari ulang tahun yg ke 35...moga beliau sentiasa dilindungi Allah, dimurahkan rezeki, berbahagia bersama keluarga & mendapat anak yg soleh/solehah...Aminnnn...7 hari lg turn sy pulak cukup umur...hehee tua sudah...

Untuk bro Ben sy hadiahkan lagu ini...SELAMAT HARI LAHIR :)


Tuesday, 29 November 2011

TQ Nuffnang Untuk Kempen CPC

Views


Alhamdulillah...blog ni x smp sebulan pn lg usianya...terima kasih sy ucapkan kepada nuffnang utk kempen ini & terima kasih juga utk kawan2 yg sudi klik iklan nuffnang dlm blog sy...






Sy sebenarnya bukan tahu sgt maklumat2 tentang nuffnang ni...maklum je la blog sy ni masih sebaya ngan jagung ehh ehh setahun jagung la...sy kongsi kt sini ape yg sy baca ye...


Bagi Kempen CPC

  • Pendapatan anda diperoleh berdasarkan setiap bilangan klik unik oleh pengunjung unik anda terhadap unit iklan yang memaparkan kempen iklan CPC.
  • Pendapatan anda akan dikredit ke dalam akaun selepas 3 hari kempen CPC tamat. Kempen CPC akan tamat apabila ia telah mencapai sasaran maksimum bilangan klik.
  • Sekiranya blog anda memaparkan iklan CPC tetapi tidak mendapat sebarang klik, maka tiada pendapatan akan diberikan.

Rajin2 lah klik iklan ye...Moga ada khabar gembira lg selepas ini dr nuffnang :)




Friday, 25 November 2011

Selamat Datang Tahun Baru 1433H

Views
Salam....

Di sini sy ingin kongsikan bersama bacaan doa Akhir Tahun & Awal Tahun Hijrah...Tahun Hijrah 1432 akan melabuhkan tirainya selepas waktu asar petang 27/11/2011 dan Tahun Hijrah 1433 akan bermula selepas masuknya waktu Maghrib 27/11/2011...Marilah sama2 kita membaca doa Akhir Tahun Hijrah 1432 pd penghujung waktu Asar & kemudian di susuli dgn bacaan doa Awal Tahun Hijrah 1433 selepas waktu Maghrib...





Diharapkan dgn kedatangan tahun baru ini, kita dpt meningkatkan lg amalan untuk mencari keberkatan & keredhaan dr Nya...Mudah-mudahan Allah permudahkan segala urusan kita agar kita mendapat kebahagiaan di dunia & di akhirat nanti...Aminnn

Salam Maal Hijrah:)

Wednesday, 23 November 2011

Yang Selalu Kita Baca...Tapi Tak Tahu Makna

Views


Perkongsian utk kebaikan kita bersama :)
Jom baca 







Tuesday, 22 November 2011

Tahniah!!! Harimau Muda

Views



Tahniah di ucapkan kpd pasukan bola sepak Malaysia aka Harimau Muda di atas kejayaan mengalahkan pasukan Indonesia mlm smlm...Kemenangan ini sekaligus dpt mempertahankan emas yg dimenangi mereka 2 thn lps di sukan SEA 2009...

Memang berdebar2 jgk tgk semalam...wlupn tgk tv sorang2 dok menjerit2 jgk bila bola dh smp kt dpn pintu gol (hehee maluuuuu)...Sepanjang perlawanan smlm sy tgk kapten pasukan kita Baddrol Bakhtiar cool je...sy pasti pemain kita tertekan bermain di hadapan 100,000 penyokong lawan tp alhamdulillah itu semua tdk mematahkan semangat pemain2 kita...

Ape yg boleh sy katakn di sini, klu kita berjuang habis-habisan InsyaAllah kejayaan pasti akan jd milik kita...sy harap sukan bola sepak negara kita akan terus maju lg supaya dpt membuka mata ramai pihak yg memandang rendah kpd pasukan Malaysia....Tahniah!!! Malaysia Boleh!!!

Friday, 18 November 2011

Jeng Jeng Jeng...Followers ke 100

Views
Alhamdulillah...baru je berblog 9/11/2011 aritu & finally hari ini 18/11/2011 dh cecah 100 followers...Siapakah followers bertuah itu??? jeng jeng jeng terima kasih sy ucapkn kpd si cute littlescha..
Di sini sy buat entry  khas utk awk ye...korang sumer boleh follow beliau kt http://fairypwencess.blogspot.com/ 

Blog beliau simple but nice...so korang nk tau lebih lanjut gi la follow dia ye...muuuuaah muuuuuahh utk awk followers ke 100 :) & terima kasih juga sy ucapkan kpd folowers2 yg sudi follow blog sy...

Tuesday, 15 November 2011

Tips : Hilangkan Blackhead & Whitehead Edisi Jimat Punyer :)

Views
Korang mesti rimaskan bila ada Blackhead & Whitehead kt muka...especially tang hidung tu kn kn???x ngaku la plak...Ok2 sesape yg nk tau sila baca smp habis ye...ni keja sy wktu weekend ala2 facial sndri kt umh gitu...

Barang2 yg diperlukan :-

1-Kapas Muka (kompem ade je kn kt umh)
2-Putih Telur (telur aym tau)

Haaa tgk brg2 pn mmg kompem x perlu byk guna kos kn kn??

Cara2nya pula :-

1-Ambil kapas muka...leraikan kpd 2 bhgian & regang2 kn supaya menjadi lebih nipis... 

2-Sapu putih telur di kwsn hidung & sekitarnya...

3-Letakkn kapas muka td di ats hidung...kemudian sapu lg putih telur td di ats kapas muka trsebut...nk bg kapas muka tu melekat kt hidung tau...

4-Setelah siap tampal biarkan kapas muka td kering sekering2nya...ikut ketebalan kapas muka tu la...lg nipis lg cpt kering...

5- Dh kompem kering blh la tanggalkan kapas muka tu perlahan2 & taraaa tgk la ape hasil yg melekat kt kps muka tu...tercacak2 ko Blackhead & Whitehead yg membiak kt hidung korang tu tau...

6- Akhir sekali pi la cuci muka tu...

Selamat Mencuba yeeee :)

Perginya Tak Kembali

Views
Salam sumer...

Di sini sy ingin berkongsi cerita wlupun kejadian ni telah berlaku pd 30 Oktober 2011 yg lalu...Masa ni sy xde blog pn lg...Bila teringat kembali, x slh rasanya sy abadikan cerita ni sebagai kenangan...

Pd tarikh trsebut sy mendapat berita sedih dr kg...Adik sy yg bongsu menghatar msg memberitahu jiran di depan umh meninggal dunia...Kami memanggilnya makcik Minah, arwah merupakan kwn baik kpd mak sy...Mmg perginya mengejut & paling sedih arwah pergi tanpa seorang pn di sisi kerana arwah meninggal dlm tidur...



Tanpa sedar air mata sy mengalir kesedihan mengenangkan lps ni tiada lg teman mak utk bersembang di kala waktu terluang...Arwah & mak merupakan jiran dr kecil...Hubungan mereka pn seolah2 spt adik & kakak...Mmg tiada rahsia antara mereka...X mustahil lah adik beradik sy semuanya menangis bila mengetahui ttg kematian arwah...


Untuk arwah makcik Minah sy sedekahkan bacaan Yaasin slps sy solat Maghrib pd hr tersebut...Baca pn dlm keadaa esak tangis kerana dibuai perasaan sedih sekaligus teringatkan mak abah di kg...

Apa yg sy nk kongsikn di sini ialah perasaan sy yg terasa kehilangan wlupn arwah hanya jiran di kg...X dpt sy bayangkan apabila org yg kita sayangi pula pergi utk selama-lamanya...Bila memikirkn hal ni semakin deras air mata ini mengalir sedangkan waktu itu sy berada di pejabat... Ya Allah, sihatkn lah kedua org tua ku...panjangkan lah umur mereka kerana masih x terbalas lg segala pengorbanan mereke kpd sy selama hayat ini...

Utk renungan bersama...jenguk2 lah org tua kita di kg selagi mereka masih ada...Jgn biarkan perasaan kesal bertamu di hati kita apabila kita sudah kehilangan mereka...kerana perginya mereka x akan kembali & tiada gantinya...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...