Sunday, 17 June 2012

Ubati Anak Nakal & Malas

Views

Salam...
Kali ini sy nak share dari FB sahabat cara ubati anak nakal & malas...sebagai orang tua, mesti hati terusik melihat tingkah laku mereka yg kadangkala menyesakkan fikiran kan ? Apa salahnya kita ikhtiar untuk mengatasinya...setelah berusaha serahkan segalanya kepada Allah kerana Dia yg berkuasa di atas segala-galanya...
Jika kita rasa anak kita ada potensi untuk mempunyai sikap negatif ini, janganlah berputus asa...meh kita lihat usaha yg kita boleh lakukan...

1. Bangun ketika azan Subuh

2. Teruskan berwuduk dan tunaikan solat sunat

3. Selepas itu bacalah surah al-Fatihah sebanyak 21 kali di hadapan sebotol air minuman yg dibuka penutupnya

4. Berdoalah pada Allah dan mintalah apa yg dihajatkan dengan menyebut nama penuh mereka

5. Teruskan untuk solat Subuh

6. Sekiranya kehabisan air maka ulangi langkah yg sama cuma bacaan al-Fatihah perlu ditambah sebanyak 41 kali bagi pengulangan kedua, 70 kali bagi pengulangan ketiga


Berilah anak minum air yg telah di baca dengan surah al-Fatihah tadi...InsyaAllah dengan izin dariNya anak kita akan berubah...





Kata Hatiku : Apa yg kita hajati dengan niat yg baik...InsyaAllah Allah akan permudahkannya...




15 comments:

  1. kalo utk niat lain..contoh utk melembutkan hati pasangan, boleh tak amalkan cara ini??

    ReplyDelete
  2. nice.kena praktikkan ni untuk anak2 nanti bila dah ada tapi rasanya takyah tunggu ada sebab.buat je selalu sejak dari kecik kan.hehehe

    ReplyDelete
  3. Salam kenal.i dah follow blog kiut ni.follow i balik ye..tq..;)

    ReplyDelete
  4. nice nice info . nak amalkn utk diri sndiri yg malas!! haha

    ReplyDelete
  5. nice
    insyallah k.el nak ikut langkah ni

    ReplyDelete
  6. perkongsian yang bagus...heheh...

    pls: salam persahabatan yang x pernah putus...salam ingatan.

    ReplyDelete
  7. deqla masa kecik2 budak baik tau..mana de nakal2 ni..hihi...

    ReplyDelete
  8. info yg menarik ni kak...
    sesiapa yang dah ada ank tu boleh cuba.. :)

    psttt..lamanya tak jumpa akak... :)

    ReplyDelete
  9. kalau die malas jugak camane?
    takkan nak lempang sampai rajin.haha

    ReplyDelete
  10. Good info..
    tapi budak2 sekarang memang cukup nakal ..agresif..huhuu.

    ReplyDelete
  11. ank sdara sy agak mlas nk ke tadika, huh...

    ReplyDelete
  12. dulu kan adik linda nakal sgt2, tapi Alhamdulillah perangai ok selari dengan usia..perkongsian yg bagus dear.

    Psss: sori lame tak jengah sini, linda bz sangat. Tak sempat nak blogwalking kat smua blog kawan2..:)

    ReplyDelete
  13. sorry lama x singgah ..bz skit

    ReplyDelete
  14. thanks..
    info yang bermanfaat.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...