Thursday, 23 May 2013

7 KALIMAT PENGHAPUS DOSA

Views


Barang siapa hafal tujuh kalimat ini, ia akan dipandang mulia di sisi Allah dan Malaikat, serta diampuni dosa-dosanya walaupun sebanyak buih di lautan.

1. Mengucap "Bismillah" pada tiap-tiap ketika hendak memulakan atau melakukan sesuatu.

2. Mengucap "Alhamdulillah" pada tiap-tiap ketika selesai melakukan sesuatu.

3. Mengucap "Astaghafirullah" jika lidah tersilap perkataan yg tidak patut.

4. Mengucap "InsyaAllah" jika merancangkan sesuatu pada hari ini atau esok hari.

5. Mengucap "Laa Haula Walaa Quwwata Illa Billah" jika menghadapi sesuatu yang tidak disukai ataupun tak diingini.

6. Mengucap "Inna Lillahi Wa Inna Illaihi Raji'uun" jika menghadapi dan menerima musibah.

7. Mengucap "Laa Ilaaha Illa Allah Muhammadur Rasulullah" sepanjang siang dan malam, sehingga ianya tidak terpisah daripada lidahnya.


Artikel ni saya share dari Facebook...sy masukkan ke dalam blog untuk peringatan kepada diri sy sendiri juga...Moga perkongsian ini memberi manfaat kepada kita semua...


Kata Hatiku : Mari kita amalkan...yang untung diri kita juga kan (^_^)

19 comments:

  1. Assalammualikum..

    Terima kasih sahabat atas perkongsian kekadang kita nie kena ada yang ingatkan kerana manusia nie memang sering lupa dan lalai...

    mselim3

    pls: sahabat sejati ialah sahabat yang menegur dan memberi nasihat. Amin..

    ReplyDelete
  2. smuanya mudah disebut... tp jarang2 diamalkan kan... perkongsian yg bgs ni..buat diri deqla juga.. thanks..

    ReplyDelete
  3. Assalammualaikum kak. hehehe :)

    Dulu kan, saya suka sebut sekerat je kalimat no 7, tak tau knapa. Takat "la ilaa", sampai situ je saya sebut. Smpai la kena tegur..baru betul penuh.

    Smpai skrg pun taktau knapa ter sebut pendek gitu.

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah... terima kasih ya.. ;)

    ReplyDelete
  5. terima kaseh sudi berkongsi kak.. :)

    ReplyDelete
  6. mmg bermanafaat...owh..gsf gak le yer..ehe..

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah moga kita amalkan ;-)

    ReplyDelete
  8. time kasih...satu perngkongsian yang baik...... same2 kite dapat pahale....

    ReplyDelete
  9. InshaAllah sama2 amalkan. ;)

    ReplyDelete
  10. thanks ...entri ni buat aku terfikir...kalimah ni kebanyakan kita uda tau tp jarang diamalkan....harap lepas ni ble dijadikan amalan :)

    http://jumnutriblog.blogspot.com/2013/06/meal-shakes.html

    ReplyDelete
  11. tq ateh perkongsian......

    ReplyDelete
  12. buat peringatan utk diri sendiri juga..terima kaseh utk perkongsian..:)

    ReplyDelete
  13. Salam.

    Akak..akak sihat? :)

    Selamat berpuasa ya kak.. jaga diri ^_^

    ReplyDelete
  14. I'd like to find out more? I'd want to find out some additional information.


    Also visit my web page :: notebook ieftin sh

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...