Friday, 6 April 2012

Mengimbau Kenangan Zaman 80an

Views


Salam...

Siape yg lahir tahun 80an angkat tangan cepat...hehee kita geng ler...tetibe teringat zaman kanak-kanak ribena pulak...dulu-dulu balik je dari sekolah mesti ade je gula-gula yg dibeli...ate dulu-dulu dengan duit sekupang dah boleh dapat 2 biji gula-gula kan...pastu senyum-senyum sikit kat pakcik kedai kompem boleh dapat gula-gula extra...hehehe bukan ape pakcik tu kenal saya ni cucu sape...sebab tu boleh dapat lebih...sebut nama arwah atok je kat area kampung tu pasti orang kenal...tumpang glemer arwah atuk le waktu tu...meh kita layan gambar gula-gula kat bawah ni ye (*_*)


Gula2 Udang

Ini le gula-gula yg paling saya suke...gula-gula udang namanya...buruk lantak punye pasal plastik yg lembut kat dalam tu pun ditelan juga...elehhh korang2 pun mesti same jugak kan (^_^)



Chewing Gum

Hehee yg ni pulak mula2 makan manis je rasa...lama2 jadi tawar pastu baru le boleh nak buat belon...tiup besar2 pastu meletup habis comot mulut...kan kan kan :)



Coklat Duit

Coklat duit ni pun mesti ada je beli...sedap je rasa lemak2 coklatnya...kalau tak silap gambar duit RM1 kot...yg gambar kat atas ni macam tulisan Cina je kan...



Kandos
Kandos ini juga jadi santapan zaman kecikku...hehee...ade ke lagi sekarang ni...payah nak jumpa dah rasanya...

Gula2 Susu
Gula-gula ni pun dah payah nak jumpa...macam2 perisa ada kan...selalu beli cari yg perisa coklat je (^_^)

Coklat Bendera

Coklat ni harganya dah tak ingat pulak...tapi still mampu milik la...sekarang ni ada lagi kan, tapi isi dalamnya yang tak sama...tu yg tak bestnya...


Ni la sebahagian dari gula-gula zaman 80an...banyak lagi sebenarnya...nanti penuh pulak entri ni dengan gambar gula-gula...apa pun kenangan dulu2 memang menyeronokkan...dulu nak makan gula2 main sebat je...tapi sekarang ni nak makan gula2 pun kena hati2...bukan apa kot ada bahan2 yg boleh memudaratkan...
Saya rinduuuuuu zaman kanak2 saya....

Korang ingat tak lagi gula2 ni???



Kata Hatiku: Tahun 1980an sekarang dah tahun 2012...ehhh korang2 yg seangkatan...kita dah tua la (*_*)


Gambar : Google

45 comments:

  1. ayu pun lahir 80-an jgk..akhir 80-an..hehe..semua coklat ni atas mmg feveret dulu..hihi

    ReplyDelete
  2. Gula-gula udang tu mmg saya makan je dengan plastik dalam dia tu sebab susahlah nak bukak..huhu~

    semua kat atas tu saya suka..hehe~

    p/s:saya tak rasa sy dah tua..kita kan semakin muda..huhu~ :p

    ReplyDelete
  3. Saya 1986,
    yang kat atas nun sume saya slalu mkan masa kekecik dulu, murah je kan, sdap plak tu....

    Uwaaaaa, sgt windu zaman ribena..

    ReplyDelete
  4. saya lahir 90-an..tapi gula2 yang akak letak kat ats tu sume saya suka..hihihi...tmbh2 gula2 udang..sedap.. ^_^ sekarang sush da nk jumpa

    ReplyDelete
  5. sume dulu suke makan.
    ada sekali nak try laa makan balik...
    hasilnyee...ok,sume dah tak sedap.gule semata2 :))

    ReplyDelete
  6. wahh..memang mengimbau kenanganlah kak..!
    rindu cekelat udang tu, skarang ni susah kot nak jumpa...
    plastik tu pun mknan juga kan, sebab tu boleh cair dalam mulut..!

    yg cekelat susu tu ade lagi kak, kalau dulu 5 sekupang, sekarang dah jadi mahal..xsilap 2 sekupang kot..!

    ReplyDelete
  7. wah...nostalgia betul ni...

    ReplyDelete
  8. lagi satu....buah kana ...ingat x?..
    memang nostalgia teringat masa kanak2 dulu kanak2 sekarang mana jumper makanan2 mcm nie lagi kan?...
    k
    wassalam....

    pls : visit me..."perbuatan yg mewarisi kepapaan"

    ReplyDelete
  9. Rsenye semua gula2 kat atas tuh pernah mkn time2 kecik2...:)

    ReplyDelete
  10. teringat bila baca n tgk pic2 kat atas ni..ye la kan lahir tahun 82 huhu

    ReplyDelete
  11. nostalgiaaaaaaa betul. besenya, budak² 80an ni baik² je. huhu. ;)

    ReplyDelete
  12. sumer pon jajan kegemaran saya...musti beli kalau balik dari mengaji...windu btol r ngn gula2 udang tuh..hehhe

    ReplyDelete
  13. ehe..tak berapa nk tua lg...
    dulu mama suka bl coklat susu tu..

    ReplyDelete
  14. semua maknan tu penah rasa..huhuhu..
    ada lagu gula2 tu yg cmcm susu plastik warna putih..ada plastik warna putih yg lbut tu jga..

    ReplyDelete
  15. sy tahun 86 kak... semua tu pernah rasa... satu tu jer yg tak pernah jumpa... gamba yg paling atas.. gula2 udang...

    ReplyDelete
  16. eh , tp bnde2 nie ade lg mse zmn 90 an..hehe :)

    ReplyDelete
  17. eh , mse zmn 90 an ade lg bnde2 nie.. hehe :)

    ReplyDelete
  18. angkat tangan tinggi2...ye semua gula2,cekelat tu glamer masa dulu.gula2 batang balak pun glame,aiskrem pop,banyak lagi la...kenangan lama tu...;)

    ReplyDelete
  19. sis 92
    sis makan semua tu wee , hadoi nostalgia lah

    ReplyDelete
  20. dulu ada je gula2 ni semua.. sekarang ni dah berkurang :D

    ReplyDelete
  21. saya! saya! hehe.. sume mknn kat ats tu mmg favret. tiap2 kali pegi skolah mesti beli. rs nak balik ke zaman tu la plak. rindunyaaa... :)

    ReplyDelete
  22. dya lahir 90-an..tpi semua dya pernah mkn..feberet dya gula2 udang tu..

    ReplyDelete
  23. dh lama x tgk semua ni.. tapi baru2 ni dapat merasa gula2 udang tu ^^

    ReplyDelete
  24. haha..saya awal 80-an...
    Umur dirahsiakan..
    hehe..

    tapi yelah...entry nih mengimbau kenangan betul..

    haha..

    bila dah tengok cekelat nih sumer..
    teringat la pulak zaman nakal masa bebudak dulu..
    hehe..

    :)

    ReplyDelete
  25. akak pn semua da penah makan masa tecit dulu..ske makan cekelat gincu..bahaya kan..nice la blog ni,ada tertarik dengan satu entry lagi satu, nk p baca sat..

    salam perkenalan :)

    ReplyDelete
  26. hehe, memang terus terimbau knangan lalu..

    ReplyDelete
  27. hany suka gula gula udang tu. uishhhh sedapnya. ok nanti petnag pergi cari ahaha saja je buat terliur tau ;)

    ReplyDelete
  28. salam awak..post awak memang mengamit memori saya.

    ReplyDelete
  29. huwaaaa!

    kalau baby generasi 90-an boleh angkat tangan tak? boleh la.. boleh laa hahaa..


    ..sebab semua gula-gula kat atas tu fik dah try makan. semua sedap^^


    cekelat udang tu menarik! sebab dia ader plastik transparent yang boleh dimakan :)

    ReplyDelete
  30. Lama tak tengok coklat duit....!!!

    ReplyDelete
  31. Salam akak! Maaf lambat..

    Semua kat atas tu, semua dah sebati dalam darah daging,ecewahhh,hahahaha. Semua pernah makan.

    Pasni,buat kopok pulak kak, hehehe. Ingat gi, dulu kopok super ring tu, peberet giler. Tapi since dpt tau,bnyk pewarna n perisa tmbhn, trus tak makan.^^

    ReplyDelete
  32. saya pun lahir 80-an juga dear...waaaaa..semua gula2 tu semua saya pernah makan,tapi yang paling jadi kegemaran gula2 udang dgn chewing gum tu..hihi..


    waaahh..rindunya makanan2 tu..sekarang dah susah nak jumpa benda2 tu..huhu

    ReplyDelete
  33. pernah makan semua kat atas tu.hehe.lagi2 gula2 susu tu.best :)

    ReplyDelete
  34. linda lahir tahun 1987..memang fevret linda gula2 udang n coklat duit tu. Tapi chewing gum linda x suke sgt..

    ReplyDelete
  35. skarang susah nakk carik sume nih..rindu nakk mkn sume kat ats:)

    ReplyDelete
  36. Haha.. yang coklat bendera tu dah susah nak cari sekarang ni.. XD

    ReplyDelete
  37. nk tnye ckit blh .. tulisan yg kat header ayat "sepurna penceritaan tak seindah pengalaman" tu awk edit guna pe eik ? .. :)

    ReplyDelete
  38. teringat lak zaman kecik2 dlu. sumer coklat tu aku pernah mkn.

    ReplyDelete
  39. semua gula2 kt atas mmg kesukaan zaman kanak2 sis dulu
    skang ni kalo anak mkn mtk skit hehehe

    ReplyDelete
  40. takde rasa nak balik ke zaman 80 an ke????

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...