Friday, 24 February 2012

Jangan Jadikan Al-Fatihah Surah Syaitan ~ Mari Baca !!!

Views





Kita sedia maklum Al-Fatihah adalah satu rukun dalam solat...apabila cacat bacaannya maka rosaklah solat...Kadang-kadang kita tak sedar sebenarnya kesalahan kecil memberi impak yang sangat besar...Oleh itu perbaikilah bacaannya dengan ilmu tajwid...Bukan setakat bacaannya saja rosak, malah kita menyebut nama syaitan di dalam solat kita...Berikut diperturunkan nama syaitan laknat yang wujud dalam Al-Fatihah, sekiranya kita tak berhati-hati...

Nama Syaitan

1) DU-LI-LAH ( bila dibaca tiada sabdu) sebetulnya DU-LIL-LAH

2) HIR-ROB ( bila dibaca tiada sabdu) sebetulnya HI-ROB

3) KIY-YAU ( bila dibaca tiada sabdu) sebetulnya KI-YAU

4) KAN-NAK ( bila dibaca tiada sabdu) sebetulnya KA-NAK

5) KAN-NAS ( bila dibaca tiada sabdu) sebetulnya KA-NAS

6) I-YA ( bila dibaca tiada sabdu) sebetulnya IY-YA. Iya bermaksud 'matahari'

Dalam ayat ke 5, jika salah bacaanya akan bermaksud "kepada mataharilah yang kami sembah dan kepada matahari kami meminta pertolongan"!!!

7) SIROTHOLLAZI.........sehingga habis hendaklah dibaca tanpa henti

8) AMIN. Hendaklah mengaminkan Al-Fatihah dengan betul iaitu AA...2 harakat MIN...3 harakat...semoga Amin kita bersamaan dengan Amin malaikat...InsyaAllah...Semoga kita menjadi orang yang sentiasa membaiki bacaannya...

Saya pernah share artikel ini di dalam Facebook & sy rasa ingin share pula di dalam blog sebagai panduan/peringatan untuk diri sendiri & juga kawan-kawan sy di sini...


Kata Hatiku : Niat berkongsi untuk memberi pengetahuan kepada mereka yg tidak mengetahuinya...

Kredit : Tuan Punya Artikel

25 comments:

  1. pernah terbaca gak..bahaya kalau silap baca~~

    ReplyDelete
  2. Thankz for sharing..betul gak kan, kalo salah bace dah lain maksudnye..kene belajar lagi saya ni..:)

    ReplyDelete
  3. Thank 4 sharing...info nie bagus n bnyk membantu....

    ReplyDelete
  4. betul2.. ramai yang sepatutnya ambil berat akan hal nie kan? termasuklah saya.. terima kasih share benda yang bermanfaat untuk semua umat Islam nie :)

    ReplyDelete
  5. pernah bc jg mgenai hal ni..thanks sharing :)

    ReplyDelete
  6. saya share benda ni kt fb tau...

    ReplyDelete
  7. Pernah belajar dengan Ustaz Don tentang bacaan ni..

    setiap kali solat, al-fatihah mmg kena jaga..kalau tak..silap..

    ape2pun info yg bguna.

    ReplyDelete
  8. Semoga perkongsian sebegini diambil berat dengan membetulkan tajwid bacaan di dalam solat nanti, InsyaAllah :)

    ReplyDelete
  9. Hi thanks berkongsi info yg sgt diperlukan utk memperbaiki mutu solat...mohon share kat FB akak ye dik :)

    ReplyDelete
  10. done follow..thanx for the info...baru sy pasan stiap bacaan kita kdg2x ade t'slh bace..btw,suke blog ni.byk info mengenai agama jg..rjin2x singgh jg blog sy k..

    ReplyDelete
  11. Info yang sangat berguna.. minta izin nak copy n paste link di facebook..

    ReplyDelete
  12. share lah utk kebaikan bersama ^_^

    ReplyDelete
  13. agak confius:
    7) SIROTHOLLAZI.........sehingga habis hendaklah dibaca tanpa henti

    boleh berhenti kan?

    ReplyDelete
  14. inshaAllah.. ^_^ boleh berhenti fatihah tu, kalu tak cukup nafas..asalkan jangan terhenti makna....sirothollazi maksudnya iaitu ke jalan-jalan.boleh disambungkan smpai sirothollazina an'amta 'alaihim.maksudnya masih betul.. ^_^

    ReplyDelete
  15. ouh ouh ouh..pnh dgr jgak dulu,,tapi tak se detail cmni..mekaseh :) info yg sgt berguna..keep it up! hehe

    ReplyDelete
  16. Terima kasih krn sharing...
    Masa belajar al-quran ustad ade bgtahu gak...pape tahniah...info yang bagus...teruskan k....

    ReplyDelete
  17. salam, maaf mencelah. saya pernah baca ttg ni, dan ustaz menyatakan yg ini adalah tidak benar. means, yg dikatakan nama2 syaitan itu tdk benar. kalo ada pon salah, ia adalah kategori kesalahan tajwid, sama mcm kesalahan tajwid yg lain

    http://ahmadzaki.wordpress.com/2008/09/28/nama-nama-syaitan-dalam-surah-al-fatihah-jawapan-dr-amran-kasimin/

    ReplyDelete
  18. wsalam...terima kasih untuk penjelasan & link tersebut...moga sama2 perbetulkan tajwid di dalam setiap bacaan kita...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...