Monday, 19 March 2012

Pengalaman Yang Memalukan

Views


Salam sumer...
Sy pasti korang2 sumer pun mesti ada pengalaman yg memalukan...betoi tak ??? sy nak kongsikan pengalaman sy kat dalam blog ni...bukan nak mengaibkan diri sendiri tetapi untuk mengingatkan bahawa segala perkara yg kita lakukan mesti lah dengan berhati-hati atau dengan kata lainnya beringat-ingat...meh tengok satu persatu pengalaman yg telah memalukan sy...hehee

Situasi 1
Kejadian ni berlaku pada tahun 1999...masa tu sy form 6 & dapat panggilan ujian kecergasan untuk Diploma Sains Sukan UiTM Shah Alam...dalam ujian tu sy kena lari sejauh 2.4 km...tak usah nak kata le mengahnya...rasanya kalau kaki ni pakai skru dah nak tercabut kot...walaupun masa tu badan kena tiup angin pun leh melayang ^_^ 

Dah sudah tu berjalan le nak gi toilet nak mandi sebab ada sesi interview pulak...tengah jalan-jalan tu entah macam mana ada longkang yang tak ditutup dengan besi penghadang...ada space pulak antara penghadang tu...sy yang tengah keletihan ni mana le nak perasan...tau2 je kaki sebelah dah termasuk dalam longkang, sebelah lagi sangkut kat atas besi penghadang tu....korang leh bayangkan tak??? sakitnya tuhan je yg tau...

Huhuu yang malu tu tengah2 alam sy jatuh...budak2 lain ramai tengok sebab diorang tengah tunggu giliran nak interview...sy bangun tak pandang kiri kanan jalan tunduk je...dalam hati macam2 perasaan ade...sampai je toilet tengok siku berdarah kaki pulak kulit mengelupas...huhuhu nak nangis je rasa masa mandi pedih ya amat luka tu...langsung tak bersemangat nak interview...penyudahnya memang tak dapat pun masuk UiTM teruskan je tingkatan 6...rupanya ada hikmah juga x dapat masuk UiTM tapi dapat masuk UUM lepas habis form 6...

Situasi 2
Ni pulak berlaku tahun lepas...balik keja cam biasa naik kaki...hehe tau kan naik kaki camne...masa nak naik jejantas bertembung la dengan 2 orang makcik ni yg tengah borak2 sambil naik tangga jejantas...sy lalu tepi diorang terdengar la makcik tu sembang "jem giler petang ni"...sy yg dengar tersenyum terus kata dalam hati amboi makcik ni ingatkan budak2 muda je guna ayat gitu...terus je jalan & ada satu lagi tangga atas jejantas...tengah naik tangga tu tiba2 angin kuat...apa lagi tersingkap le kain baju kurung sy ke atas...haaa kelam kabut sy tunduk pegang2 kain jangan bagi kain terbang lagi...huhu dalam hati kata tu le tadi kutuk makcik tu lg...kan tuhan bayar cash jap2 tu juga...sy tak pandang belakang dah tak tau le sape yg dapat tengok wayang free td...sy terus je jalan dengan perasaan malu ya amat...huhuhu


Situasi 3
Ni pun berlaku tahun lepas jugak...sy gi keje cam biasa singgah beli sarapan pastu tunggu lift nak naik opis...dah masuk opis buat keje cam biasa sampai la tengahari nak gi turun surau...masuk lift xde org..lift pulak becermin apa lagi perempuan kan pantang nampak cermin...dok mengiring la tengok cermin terus terkejut...nak tahu apa kes....sy terlupa zip baju kat tepi...yg perempuan mesti tau kan zip tu...baju kurung moden ada yg zip belakang ada yg kat tepi...lepas dah perasan zip terbuka terus perjalanan yg dari pagi tadi tergambar kat skrin otak ni....patut le ade yg pandang2 masa nak naik lift masuk opis pagi tu...malunya weh...tapi yg paling bernasib baiknya dari pagi sampai tengahari tak masuk bilik bos langsung...kalau tak, malunya le hari2 nak mengadap muka bos...org lain tu tak kisah sangat le sebab tak kenal...hehehe sampai sekarang kalau pakai baju tu mesti teringat & terus zip lepas pakai...tak mo la pisang berbuah 2 kali ^_^



Sebenarnya banyak lagi pengalaman yg memalukan sy...cuma yg di atas ni la antara pengalaman yg terlampau...heheh...korang jangan gelak...haaa nanti tuhan balas tau (*_*)



Kata Hatiku : Pengalaman dapat mengajar kita lebih berhati2 dalam segala hal.

50 comments:

  1. Tuhan kalau nk balas tu terus cash..

    hehehe tapi bila ingat blik pengalamn memalukan kita tu mesti nak tergelak ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kan...memang gelak pun klu teringat...hehee

      Delete
  2. Malunye...saya pun pernah lupe nak zip baju tepi tu masa kenduri kahwin sedara saya..malu giler~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau xpe Yana...mmg malu ya amat2...

      Delete
    2. lupe nak tanya..bawah tu gambar akak ye??

      Delete
    3. heheee dh tu baju yg akak cter...akak le tu :)

      Delete
    4. wah..comellah akak..hehe~~ :)

      Delete
    5. hehee comei apenya dh tua2 ni :)

      Delete
  3. Lana ada, lagi hebakk. Lana jadi Superman pada suatu malam tu. hehe.

    Time tu mngu orientasi,dah malam ni, smua org kt dewan lagi. memandangkan kita budak baru, pegi tandas pun beramai-ramai kat belakang dewan. Nak dijadikan cerita, takut kena tinggal, kita jalan cepat2 follow ikut org gi tnds. Da bukan tahap jalan cepat, sbnrny berlari anak. Kat luar gelap, tak pasan lantai tak sama tinggi. sekali, gedebummmm!!! Lana jatuh terlangkup,posisi sebijik cam superman,tgn mendepa kedepan.

    Masa terjatuh tu, terkejut,cam tak caye dri sndri jatuh,muahahaha. masa menggagahkn dri bgn tu, dgr suara2 MPP kat celah2 gelap tu, "woi2, ade budak jatuh"

    Pastu,bgn mcm takda pa2. Sakitnya?bak kata qaseh.Allah je la yg tahu,hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehee Supergirl la Lana...msti skt kn...pastu buat2 x skt sbb dh malu :)

      Delete
  4. hehe.. kena sama2 ht2.. hehe..

    ReplyDelete
  5. pernah termasuk toilet lelaki. tapi buat konfiden abes. anggap je takkan jumpa dah mamat2 tu. hahaha..

    ReplyDelete
  6. Hahaha..macam2..asyik gelak je bc citer ni..
    sy xpernahlah kot ada pengalaman mcm ni..
    hehe..mesti asyik tersengih bila terkenang semula peristiwa ni kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehee...mmg sengih cm kerang busuk le bila teringat balik...

      Delete
  7. pengalaman mengejar kita erti lebih dewasa :p

    ReplyDelete
  8. yg lain2 tu xpe lagi..tapi yg zip tu... pekara di luar jangkaan...!

    aissey..! pas ni kena hati2 ye kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la psl Nur...xtau la cmne leh terlupa nk zip...mmg malu sgt2 rasanya..

      Delete
  9. mcm2 lah akak ni..hehe..tp stiap org msti ada pnglmn yg memalukan kan...ayu pun ada jgk..hehe...pnglman 2lah jd kngan...;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehee nk buat cmne ayu dh nk jd...

      Delete
  10. zaza byk juga pgalaman..haha..nak cite malulah.. ;) xpe2..pasni kita sm2 bhati2 ya :>

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg malu tp jdkan ingatan je...hehee

      Delete
  11. hehehe..
    ampun..saya ada sengeh sengeh..
    saya tau saya jahat..

    tapi cerita yang tahun 99 tu memang
    mengingatkan saya pada kenangan saya sendiri..

    hahaha..
    memang malu lah kalau hal mcm nih jadik..

    yang ajaibnya..
    takde pulak kita nak terlupa kan hal macam nih..
    hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehee xpe2...hal cmni xkn bleh lupanya kan...

      Delete
  12. rasa nya sume org ada pengalaman hiudp camni kan kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah msti ada..yg tu la jd kenangannya...

      Delete
  13. Situati 1 prnah jgk berlaku dekat sy. mmg memalukan.hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau xpe...malu 1 hal...skt pn dpt...huhuuu

      Delete
  14. hehe . jadi kenangan semua too kan ? :) btw . buad mase nie takde perkara yg boleh mengaibkan diri sendiri lagi . dan mintak2 takde lah . :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg kenangan tp memeritkan juga le..hehee hati2 je la ye....

      Delete
  15. Replies
    1. hehee longkang kering masa tu...awk je kot yg dpt air longkang....

      Delete
  16. Setiap perkara yang berlaku ada hikmahnya.

    Normal la perkara yang memalukan tu berlaku dalam kehidupan kita, setiap manusia takkan lepas melaluinya. Perkara camtu la yang boleh mematangkan kita..


    "Malu itu sebahagian daripada iman. tapi biarlah malu bertempat, jangan malu nak buat kebaikan"


    :)

    ReplyDelete
  17. 1999? baru berapa tahun je masa tu hihihi.

    ada pengalamannya tapi malu nak gitau hehehe.

    and yeah, setiap yg berlaku ada hikmahnya kan :-)

    harap tak jadi lagi lepas ni hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe nmpk sgt dh tua tuan blog ni ye...
      hrp2 xjd lg le...

      Delete
  18. haha..jatuh longkang akak pernah kena tapi waktu malam, so xde org nmpk la kan..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpela cmtu kak..tp skt dpt juga la kn :)

      Delete
  19. pun byk prkara memalukan huhu, cantik baju tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jdkn pengalaman & penagajaran je sumer tu kan...
      baju yg dh memalukan tuan dia...ape pn tq :)

      Delete
  20. xboleh nak tahan gelak.. hehehe... semua org ada pengalaman dan dr pengalaman kita belajar erti hidup

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehee sy sndiri baca pn gelak...
      mmg itu la hikmah di sebalik kejadian..

      Delete
  21. kwn saya ada yg jatuh antara penutup longkang tu, siap panggil bomba lg....lg lawak kepala dia pernah tersepit ms naik lrt, asyik gelak je kalu dia buka cerita lama2;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehee lg dasyat smp kena panggil bomba...
      kdg2 kngn2 tu buat kita senyum sorg2...

      Delete
  22. situasi 1....awat xtau pon bab nie...

    situasi 2.....hahahahhahahaha gelak x sudah bile bace balik leh gelak lg tau...

    situasi 3 tu.....hehehhhe baru tau bkn stkt salah kuor lif je ek...zip x zip pon ad gak ek.....

    wasalamu sekian komen sy....hihihiih (>_0)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehee xde cter ek yg first tu...klu cter pn mu gelak kn je...yg dh tau pn leh gelak lg tu haa...

      Delete
  23. hahhahha, hadodoi, siannya...nak wat camen kan, benda nak jadi, mmg sumer ada hikmahnya...:) sabor je lahh..

    thanks masukkan saya dlm bloglist..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu le kak...mmg sabor je pn wlupn dpt malu :)
      ok same2..senang nk jenguk lg nnt...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...